Autentificare
Am uitat parola
Articole
Programul anual al achizitiilo...
Modificările aduse prin noul act normativ nu sunt de substanţă, însă e...
Initierea procedurii de atribuire
Referitor la condiţiile de iniţiere a unei proceduri de atribuire, trebuie sub...
Achizitia directa
Achiziția directă sau cumpărarea directă nu reprezintă o procedură de achi...
Proceduri declansate de Comisi...
În continuare vom reda, însoțite de scurte comentarii, câteva...
Procedurile privind incalcarea...
Punerea în aplicare a dreptului comunitar înseamnă adoptarea de mă...
Negocierea cu publicarea preal...
Negocierea reprezintă o procedură de atribuire a unui contract de ac...
Sistemul de achizitii dinamic
Sistemul de achizitii dinamic este un proces in intregime electronic, limitat in...
Autoritatile contractante din ...
Autoritățile contractante din domeniul apărării ţării şi securităţii na...
Interoperabilitatea sistemelor...
  Unul dintre elementele cheie ale integrarii economice la nivel european ...
Concursul de solutii
Definiție Procedură de achiziție publică specială prin care o autoritate co...
Considerati noul cod de achizitii o imbunatatire in domeniu ?

Interoperabilitatea sistemelor de achizitii publice la nivel european

de Stefan Calota, Expert in sisteme electronice de achizitii, Membru Corespondent

 

Unul dintre elementele cheie ale integrarii economice la nivel european il reprezinta eliminarea barierelor intre sistemele nationale de achizitii publice. Armonizarea legislatiilor nationale in domeniu si facilitarea interconectarii sistemelor electronice nationale de achizitii publice prin identificarea unor standarde de interoperabilitate tehnica sunt directiile principale de actiune stabilite de Uniunea Europeana.  Obiectivul final il reprezinta facilitarea accesului operatorilor economici ai statelor membre pe piata europeana, prin participarea acestora la achizitiile publice initiate de autoritatile contractante din oricare alt stat membru.

Utilizarea mijloacelor electronice pentru derularea proceselor de achizitii publice este  un element de importanta majora pentru realizarea dezideratului interoperabilitatii. In acest sens Parlamentul European a emis Directivele 2004/17/EC si 2004/18/EC, care stabilesc cadrul legal de desfasurare al achizitiilor publice, prin mijloace clasice sau electronice. Romania s-a alaturat statelor membre care si-au aliniat legislatia nationala la noile reglementari, prin publicarea OG nr 34.2006, care transpune Directivele Europene.

Efortul in zona de interoperabilitate tehnica este orientat in directia standardizarii mesajelor electronice care constituie fluxurile informationale intre sisteme si definirea contextelor de business in cadrul carora se genereaza aceste fluxuri. Intrucat din punct de vedere sintactic exista deja standarde operabile (XML este standardul de facto pentru comunicare in e-business), accentul este pus pe standardizarea semantica. Nici in aceasta abordare efortul de dezvoltare nu pleaca de la zero,  punctul de pornire fiind standardul UBL (Universal Business Language) al OASIS, care defineste seturi de librarii cuprinzand documente de business in format XML.

Customizari ale UBL au fost deja utilizate cu succes in proiecte de e-procurement; exemple in acest sens sunt Sistemul de Facturare Electronica din Suedia, bazat pe NES-UBL,  sau cel din Danemarca, bazat pe OIO-UBL. O alta customizare a standardului UBL este CODICE, realizata de Spania; spre deosebire cele doua amintite anterior si care adreseaza etapa de post-awarding a procesului de achizitie, specificatiile CODICE descriu actiunile specifice fazei de pre-awarding. In urma unei analize a diferentelor existente intre specificatiile NES si CODICE au fost identificate elementele care vor fi preluate din fiecare din cele doua, si care vor sta la baza unui nou standard, de aceasta data la nivel european.

CEN - Comisia Europeana pentru Standardizare - isi propune prin grupul de lucru ISSS WS BII (“Business Interoperability Interfaces on public procurement in Europe”) crearea unui standard european pentru interoperabilitate in e-procurement, denumit CES-UBL (Common European Subset - UBL). Pentru reprezentarea modelelor de business a fost pastrat conceptul de profil folosit de NES-UBL. Profilurile descriu reguli si scenarii care se aplica schimbului de mesaje electronice folosite in cadrul proceselor de business. De asemenea, profilurile definesc structura datelor cuprinse intr-un mesaj. Pornind de la cerintele formulate de tarile participante, au fost identificate 21 de profiluri aferente fazelor de de pre-awarding si post-awarding. Lista este deschisa si supusa modificarilor, odata cu evolutia activitatilor intreprinse in cadrul grupului de lucru.

Termenul estimat de finalizare a activitatilor desfasurate in cadrul ISSS WS BII este sfarsitul anului 2009, iar setul de specificatii produs de acest grup de lucru urmeaza sa fie publicat ca CEN Workshop Agreement (CWA). O prima implementare a noului standard se va realiza probabil in cadrul proiectului pilot PEPPOL, initiat de Comisia Europeana. PEPPOL (Pan European Public Procurement Online) este un proiect pilot la scara larga care isi propune crearea unui model de piata comuna virtuala a achizitiilor publice europene, prin interconectarea sistemelor de e-procurement existente la nivel national sau regional. Pentru a adera la modelul de interoperabilitate, tarilor membre le revine sarcina adaptarii sistemelor de e-procurement, a standardelor si legislatiei nationale. Statele mai putin avansate in zona achizitiilor publice electronice, care nu si-au dezvoltat inca un sistem national de e-procurement, pot beneficia direct de rezultatele proiectului pilot.

Se estimeaza ca inlocuirea metodelor clasice de realizare a achizitiilor publice cu cele electronice la nivelul intregii Europe ar avea ca efect realizarea unor economii anuale de 50 mld EUR.


podinacristina

SC OptiX SECURITY SYSTEM SRL va sta la dispozitie pentru consultanta, proiectare si implementare a sistemelor de supraveghere video IP, ANALOG, HD, sisteme de alarmare impotriva efractiei.n Toate sistemele de supraveghere comercializate de OptiX SECURITY SYSTEM SRL includ posibilitatea de fi accesate de la distanta, online, in timp real de pe PC, laptop, Mac, iPhone, Android, BlackBerry etc. si pot fi configurate impreuna cu sistemul de alarma sa trimita alerte instant pe smartphone in momentul detectarii miscarii din fata oricarei camere in momentul cand sistemul de alarma este activat !n Pentru indentificarea cat mai buna a solutiilor de care aveti nevoie si personalizarea ofertei, va rugam sa ne contactati. MAGAZIN: G.Cosbuc 37/1, Baia Mare, Maramures, ing. Podina Daniel,Tel.0765 432414, email: office@optix.ro

Adauga comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a avea acces la aceasta functionalitate.
Daca nu sunteti membru al comunitatii noastre va puteti inregistra gratuit aici.